Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

12 вересня 2019 року відбулась телеконференція для лікарів загальної практики – сімейної медицини в Дніпропетровській обласній раді. До присутніх звернувся заступник голови облради М.С. Куюмчан, який повідомив про виїзні семінари в регіони в рамках спільного проєкту облради і медичної академії.

З вступним словом виступив проректор з наукової та лікувальної роботи ДМА В.Й. Мамчур, який говорив про видатну школу пульмонології, що сформувалась в академії та досягнення дніпропетровських вчених, а також представив доповідача з окресленої теми лекції.

З доповіддю на тему «Хронічне обструктивне захворювання легень: сучасні підходи до діагностики та лікування» виступила завідувач кафедри внутрішньої медицини 1 ДМА, доктор медичних наук, професор Л.І. Конопкіна.

У першій частини своєї доповіді вона наголосилана на тому, хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ) є надзвичайно розповсюдженою патологією не лише в Україні, а й за кордоном, включаючи економічно розвинені країни світу. Основними факторами ризику формування хвороби є тютюнопаління (як активне, так і пасивне), а також забруднене навколишнє середовище (у тому числі й промисловими полютантами). Суттєве значення у формуванні ХОЗЛ має генетична схильність до виникнення патологічних змін в організмі, включаючи альфа-1-антитрипсинову недостатність.

Доповідач повідомила, що принципи встановлення діагнозу ХОЗЛ, формування лікувальних програм для пацієнтів, що належать до різних клінічних груп, профілактика і реабілітація визначені, зокрема, у Наказі МОЗ України № 555 від 27 червня 2013 року.

Лектор звернула увагу сімейних лікарів на проведенні спірометрії з фармакологічними пробами задля встановлення наявності бронхообструкції та визначення ступеня її зворотності, а також зазначила, що основними фармакологічними групами лікувальних засобів залишаються бронходилятатори (холінолітики, бета-2-агоністи) та інгаляційні глюкокортикостероїди.