Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

21 листопада на базі кафедри внутрішньої медицини 1 відбулося засідання студентського наукового гуртка, присвячене Дню боротьби з хронічним обструктивним захворюванням легень (ХОЗЛ), який традиційно відзначається у третю середу листопада. Розповсюдженість ХОЗЛ стрімко зростає, що перетворює це захворювання на один із найважливіших викликів сучасної медицини.

Тема Всесвітнього дня ХОЗЛ у 2019 році, яка була обрана міжнародною групою експертів GOLD (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease), звучить як “All Together to End COPD” («Усі разом, щоб покласти край ХОЗЛ»).  

Засідання гуртка було проведено у форматі студентської міні-конференції, на якій пролунало 10 доповідей у вигляді мультимедійних презентацій, підготовлених студентами 4 курсу І та ІІ медичного факультетів Ткаченко І., Бичко Л., Некрасовою К., Гузь І., Заіченко А., Леоненко К., Осипенко Ю., Асютиною Б., Сироткіною М., Ревяцькою Ю. та Сизенко Є.

Доповіді були присвячені широкому спектру питань, пов’язаних із ХОЗЛ: сучасні підходи до діагностики і фармакотерапії, засновані на рекомендаціях GOLD 2019 року, фенотипування захворювання, системні ефекти ХОЗЛ, зв’язок захворювання з серцево-судинною патологією, депресивними розладами, особливості небулайзерної терапії та сучасних доставкових пристроїв у пульмонології та стратегії відмови від тютюнопаління тощо.

Таким чином, проведений захід був дуже продуктивним і дав усім присутнім змогу дізнатися більше про ХОЗЛ у світі сучасних уявлень про цю патологію.